Članki

Kako akupunktura pomaga živalim z artritisom?

Kaj je artritis?
Artritis je vnetje sklepov. Prizadene lahko enega ali več sklepov. Pojavlja se pri velikem številu psov in mačk. Poznamo več vrst artritisov, najpogosteje pa se pojavlja osteoartritis.
Osteoartritis je degenerativno obolenje sklepov, ki povzroči progresiven propad sklepnega hrustanca, kosti, sklepne kapsule, vezi… Vzrokov za nastanek je več. Najpogosteje se pojavi kot posledica razvojnih napak (kolčna in komolčna displazija…), poškodb in preobremenitve sklepov okončin. Razvije se lahko pri živalih vseh starosti, vendar imajo večjo možnost, da zbolijo, starejše živali, večje pasme in tiste s prekomerno telesno težo. Poznamo tudi imunsko pogojeni poliartritis (imunski sistem prepoznava sklepe kot tujek) in septični artritis, ki je posledica infekcije (po poškodbah, operacijah…).
V tem članku se bomo osredotočili na osteoartritis in imunsko pogojeni artritis.
Najpogostejši klinični znaki
Psi:
- odpor do skakanja, tekanja, hoje po stopnicah
- upočasnitev hoje na sprehodih
- šepanje
- cviljenje med božanjem, dotikanjem
- pretirano lizanje tačk (sklepov)
- oteženo vstajanje in leganje
- spremembe v obnašanju (zmanjša se interes za igro, sprehode…)
Mačke:
- zmanjšana aktivnost (nezmožnost doseganje višjih mest)
- atrofija mišic
- zmanjšana zainteresiranost za ljudi in druge hišne ljubljenčke
- zmanjšan apetit
- opravljanje potreb zunaj mačjega stranišča oz. neprekrivanje urina in iztrebkov s peskom
Analgetiki (protibolečinska sredstva)
V klasični medicini se za odpravljanje bolečin pri artritičnih živalih najpogosteje uporabljajo nesteroidni analgetiki-NSAIDs. Pri velikem številu živali dolgotrajno jemanje nesteroidnih analgetikov povzroči stranske učinke (slabosti, bruhanja, driske, rane na želodcu ter črevesju…). Večina nesteroidnih analgetikov se namreč presnavlja preko jeter oz. ledvic, zato lahko dolgotrajno jemanje vodi v odpoved jeter oz. ledvic. Če se vaša žival dlje časa zdravi z nesteroidnimi analgetiki priporočam, da redno opravljate preglede krvi in urina pri vašem veterinarju .
Zaradi velikega števila stranskih učinkov, zdravljenje s kortikosteroidi (prednison, metilprednisolon, dexamethasone…) odsvetujem.
Akupunktura
Akupunktura je učinkovita protibolečinska terapija pri artritičnih živali. Predstavlja del tradicionalne kitajske medicine h kateri pripadajo še terapija s kitajskimi zelišči, terapija s pomočjo hrane in masaža akupresurnih točk-Tui-na.
Pri akupunkturi se z vstavljanjem akupunkturnih iglic v akupunkturne točke začnejo sproščati naravne protibolečinske substance (endorfini, enkefalini, norepinerfini…). Nekatere izmed teh substanc so 10 do 200 krat močnejše od morfina. Akupunktura tudi sprosti mišice, deluje protivnetno, poveča pretok krvi ter stimulira imunski sistem. Živali imajo po terapijah več energije, opazijo se tudi spremembe pri gibanju.
Pomembno je, da vsak akupunkturist odvzame temeljito anamnezo, pregleda morebitne izvide klasičnega veterinarja in opravi diagnostiko po tradicionalni kitajski medicini (pregled jezika, pulza, diagnostičnih točk, dlake…), saj le tako lahko postavi diagnozo po tradicionalni kitajski medicini, ki je, podobno kot pri klasični veterinarski medicini, zelo pomembna.
V svoji praksi izvajam akupunkturo, pri kateri uporabljam v eni terapiji zelo majhno število akupunkturnih iglic. S tako obliko akupunkture se lahko dolgotrajno učinkovito vzdržuje bolečine artritičnim živalim. Pri svojem delu sem opazila, da lahko večini živali že po nekaj terapijah popolnoma ukinem ali znatno zmanjšam dozo protibolečinskih sredstev, ki jih prejemajo. Živalim se izboljša počutje tudi v obdobju mraza in vlage. Običajno začetnim terapijam akupunkture sledijo vzdrževalne doze (ena na mesec ali ena na dva meseca). S takim načinom zdravljenja lahko popolnoma naravno vzdržujemo počutje in gibanje svoje artritične živali. Pri nekaterih živalih poleg klasične dry needle tehnike (terapija z akupunkturnimi iglicami) uporabljam tudi elektroakupunkturo (iglice priključim na elektro aparat) in terapijo z moxo (kitajsko zelišče Artemisia Vulgaris).
K izboljšanju počutja in mobilnosti artritične živali lahko veliko prispevamo tudi lastniki:
- Primerna telesna teža
Najpomembnejša naloga lastnikov artritičnih živali je, da vzdržujejo telesno težo svojega ljubljenca. Veliko artritični živali ima prekomerno telesno težo, kar pomeni dodaten stres za sklepe. Če je vaš ljubljenček predebel, morate nujno začeti postopoma zmanjševati dnevni vnos kalorij.
- Naravna prehrana
Na podlagi diagnoze po tradicionalni kitajski medicini akupunkturist naredi seznam hrane, ki je za vašo žival najprimernejša. Zagotovo je najbolje, da lastniki pripravljajo obroke sami. Priporoča se dodajanje jajčnih lupin skupaj z jajčno membrano jajc domače reje, ki vsebujejo naraven vir glukozamina, hondroitina, hiualuronske kisline, kolagena, elastina in nekaterih aminokislin.
- Kitajska zelišča
Priporočam uporabo kitajskih zelišč, ki blagodejno vplivajo na sklepe (delujejo protivnetno in lajšajo bolečine). So popolnoma naravna in visoko kvalitetna ter nimajo stranskih učinkov.
- Prehranski dodatki
Hrani po potrebi lahko dodajamo tudi dodatke iz glukozamina, hondroitin sulfata in hialuronske kisline, ribje ali krilovo olje, ki je bogato z omega 3 nenasičenimi maščobnimi kislinami, alge (chlorella, spirulina,…) ter vitamin C.
- Gibanje
Vsakodnevna fizična aktivnost je zelo pomembna, vendar moramo obliko in trajanje prilagoditi posamezni živali. Priporočljivo je plavanje v primerno ogreti vodi. Na tržišču so na voljo tudi različne rampe, s katerimi večjim artritičnim psom olajšamo vstop v prtljažnik avtomobila. Mačkam ponudimo različna plezala, praskalnike, igro z laserjem ali lovljenje različnih igračk.
- Udobno ležišče
Artritični psi ne smejo biti izpostavljeni mrazu in vlagi, zato je pomembno, da jim zagotovimo mehko, toplo in dovolj veliko ležišče, ki ni izpostavljeno prepihu. Na tržišču je na voljo ogromno udobnih ležišč (iz ajdovih luščin, spominske pene…). Zunanjim psom omogočimo, da lahko vsaj najbolj mrzle in vlažne mesece preživijo na toplem in suhem.
Ajda Konjedic, dr. vet. med, CVA (IVAS)
Literatura:
- IVAS Basic course in veterinary acupuncture 2013-2014, San Antonio, Texas, USA
- Steven M.Fox, Darryl Millis: Multimodal management of canine osteoartritis
- Masahiro Okumura: Diagnosis and treatment of joint diseases of small animals
-Jessica K. Rychel: Diagnosis and treatment of osteoartritis
-Healthy pets Mercola: Alleviate or totally prevent pet artritis; Pet joint supplements